Как да изберем добра идея за малък бизнес

27/10/2010

Хиляди хора мечтаят да създадат малка частна фирма. Идеята за притежаване и управляване на собствен бизнес е доста атрактивна и хората с предприемачески дух непрекъснато търсят най-сигурната и подходяща възможност. В тази статия са дадени няколко съвета, които да Ви помогнат да изберете най-удачната за Вас икономическа сфера на развитие и най-подходящите начини да осъществите идеята си.

В началото е важно да преосмислите и прецените предишните си занимания, които биха могли да са Ви от полза, както и да се съобразите с таланта си, ако имате такъв. Все пак не разчитайте само на тези две неща, защото много хора са сгрешили, осланяйки се само на това. Понякога дори в случай че се занимавате с нещо, което вече добре познавате, може да има друг аспект от изпълнението на този точно вид бизнес, който да не знаете и трудно да успеете да асимилирате, така че можете спокойно да се насочите към възможности, които не са толкова пряко свързани с позната до сега дейност и подготовка. Идеалната идея може да се окаже там, където никога не бихте потърсили.

Опитайте се да устоите на изкушението да се захванете с даден бизнес само защото продуктите и услугите, които предлага са известни за Вас и ги харесвате. Никога не забравяйте, че най-важното е не да се погрижите за личните си интереси и предпочитания, а да създадете нещо, което ще привлече внимание и пазарен дял в обсега си на действие. Ако не сте сигурни, че има търсене за това, което ще предлагате, както и че на пазара има място за още един участник, не си губете времето в проучване и преследване на точно тази бизнес идея.


Често най-добрата бизнес концепция акцентира върху пресъздаване на нещо, което вече съществува. Това се получава, защото е важно не само да намерите нови клиенти, но и да запазите тези, които вече имате. Идеята за малък бизнес, който се занимава с доставяне на нуждите и желанията на хората е добър вариант, който би Ви донесъл временен остатъчен доход, стига разбира се клиентите да са доволни и да Ви препоръчват на нови такива. Има изключително много примери за такъв тип бизнес, от салони за красота до телекомуникационни услуги.

Можете да се ориентирате и към малък бизнес, който обаче носи относително висока печалба. Разходите, които са свързани с производството и осигуряването на даден продукт, трябва лесно да се компенсират с продажбите и така да ви донесат голяма печалба. По-голямата печалба ви дава шанс да приберете в джоба си повече, но и да инвестирате отново в този или друг бизнес, в случай че пазара се промени и Ви се наложи да понижите цените или да смените областта, в която сте работили до сега. Бъдете сигурни, че понякога дори и при възможност за повторен бизнес и голям приход, е от особено значение да се вгледате внимателно в потенциала на пазара свързан с осъществяване на по-малък бизнес. Опитайте се да си отговорите към кои конкретни потребителски стоки искате да се насочите, докато изграждате клиентската си база, подсигурете се, че там има място за още един конкурент. Помислете и над въпроса, какво можете да предложите на клиентите си, така че те да не могат да си го набавят от никъде другаде. Ако установите, че има място на пазара и можете да бъдете конкурентни с нещо друго, освен цените, значи сте готови да създадете прекрасен малък бизнес. 

Подобни публикации
Да бъдеш бизнес инструктор
Замисляли ли сте се някога дали нямате нужда от някой, който да Ви помага при взимането на важни решения за Вашия бизнес? Един такъв човек със сигурност би бил от ...
Прочети още...
Близкия изток – бизнес отношения
Близкият Изток е регион, за който съществуват много стереотипи и митове. Преди да поставите началото ...
Прочети още...
Международен бизнес етикет
Етикетът или добрите обноски са важна част от нашия всекидневен живот, било то в личностен или ...
Прочети още...
Вътрешен или международен бизнес?
Вътрешният бизнес ограничава фирмената дейност до рамките на местния пазар, което означава, че ...
Прочети още...
Да бъдеш бизнес инструктор
Близкия изток – бизнес отношения
Международен бизнес етикет
Вътрешен или международен бизнес?

Етикети:,

Сподели:

Comments (1)

 

  1. sasho georgiev казва:

    iskam informaciq ya idei ya malxk biynes

Напишете коментар