Международен бизнес етикет

25/11/2009

Етикетът или добрите обноски са важна част от нашия всекидневен живот, било то в личностен или професионален план. Етикетът е комплекс от неписани правила, които отразяват ценностите на една култура и ние винаги подсъзнателно се придържаме към тези правила.
Етикетът изпълнява много задачи, но една от най-забележителните му функции е, че той е начин за показване на уважение и почит. Така той поддържа добри междуличностни отношения, гарантира гладката комуникация между хората, нужна за успешното финализиране на една сделка.

Международен бизнес етикет. Имайки в предвид казаното по-горе, можем сами да си представим неговата сложност приложено в международно-търговските отношения.

Бизнесът днес е глобален и изисква пътуване в чужди страни, смесване с чуждестранни клиенти и бизнес партньори. Всяка една от тези чуждестранни култури също има свои собствени правила, етикет, много от тях неписани. Когато две или повече различни култури си взаимодействат е твърде лесно да се допуснат малки грешки, които водят след себе си доста по-големи негативни последици. Можете да си представите колко неприятно бихте се почувствали, ако чуждестранен бизнесмен не ви стисне ръката за поздрав, или пък вашия индийски партньор реагира прекалено остро при ваш отказ на предложение за хранене. Понякога неразбирането на етикета на друга култура означава липса на маниери и уважение. Това може и да доведе до разпадане на дълго изграждани бизнес връзки, загубени сделки и в крайна сметка до лоши бизнес резултати. Всеки, който желае да се развива на международната сцена трябва да познава международния бизнес етикет.


Международния бизнес етикет се проявява в много форми и видове. По целия свят хората от различни култури имат различни правила на етикет, засягащи различните страни от всекидневния  живот, като спазване на личното пространство, комуникацията, поднасянето на подарък, храненето, бизнес срещите и още много. За тези от вас, които искат да направят добро впечатление, познаването на международния бизнес етикет е от решаващо значение. Чрез представяне на някои от ключовите области, засягащи международния бизнес етикет, ще разгледаме следните общи области:

I. Етикетът при разменяне на визитки

Когато разменяте визитка с ваш партньор или потенциален клиент, смятате ли че е достатъчно просто да подадете своята визитка? В много страни подаването на визитка има определени правила. Например в Арабския свят, никога не биха подали или получили визитка с лявата си ръка. В Китай и Япония трябва да се опитате да използвате и двете си ръце, за даване и получаване, като винаги е добре да разгледате подадената ви визитка и да направите положителен коментар върху нея. Ако за англичаните е общоприето визитката без проблем да се прибира директно в джоба, то при много други националности се изисква да покажете много повече уважение, като прилежно я приберете в подходящ и добре изглеждащ визитник.международен бизнес

II. Етикетът при спазване на личното пространство

Колко близо може да стоите до хората? Не е ли проява на неучтивост да се докоснете до някой? Как да се съобразявате с различията между половете при бизнес комуникация на международно ниво? В Близкия изток може да сте много по-близки и приятелски настроени с мъжете, но никога не трябва да пипате жена. Потупването по гърба може да е общоприето в Мексико, но в Китай категорично не е. Докосването на някого по главата в Тайланд и Индонезия, е равностойно на причиняване на голяма обида. Без съобразяване с международния бизнес етикет, поведението ви в международните бизнес отношения би всяло доста смут и неразбиране, да не говорим за по-сериозните последици, до които може да доведе.

III. Етикетът при подаряване на подаръци

В много страни, като Китай и Япония, съществуват правила за обменяне на бизнес подаръци. Познаването на международния бизнес етикет ви дава възможността да изберете правилния подарък, как да бъде подарен и получен, дали да се отвори непосредствено след неговото подаряване и какви подаръци не е желателно да се купуват. Примери за подаръци, които е нужно да избягвате са алкохол в мюсюлманските страни, часовници в Китай и др.

IV. Етикетът при комуникацията

Някои култури обичат да говорят високо (САЩ и Германия), други тихо (Индия и Китай), някои говорят директно (Холандия и Дания), други косвено (Великобритания и Япония), някои приемат прекъсването на човек, докато говори (Бразилия) други не (Канада). Всички смятат начина си за комуникиране за най-подходящия, но когато бъде приложен в международен контекст, доста често възникват стотици разминавания и недоразумения. Без познаване на международния бизнес етикет, особено в официалната комуникация, е лесно някой да бъде обиден, а друг неразбран.

Като заключение можем да заявим, че познаването на международния бизнес етикет помага за поддържането на добри отношения с хората и е ключ за тези, които се стремят да бъдат успешни на международната сцена, било то в сферата на международната търговия, политика,  видовете сътрудничество и т.н. Чрез оценяване и разбиране на поведението и ценностите на чуждите култури се поставят основите за по-сигурни и дълготрайни международни бизнес отношения. 

Подобни публикации
Вътрешен или международен бизнес?
Вътрешният бизнес ограничава фирмената дейност до рамките на местния пазар, което означава, че ...
Прочети още...
Близкия изток – бизнес отношения
Близкият Изток е регион, за който съществуват много стереотипи и митове. Преди да поставите началото ...
Прочети още...
Да бъдеш бизнес инструктор
Замисляли ли сте се някога дали нямате нужда от някой, който да Ви помага при взимането на важни решения за Вашия бизнес? Един такъв човек със сигурност би бил от ...
Прочети още...
Как да изберем добра идея за малък бизнес
Хиляди хора мечтаят да създадат малка частна фирма. Идеята за притежаване и управляване на собствен бизнес е доста атрактивна и хората с предприемачески дух непрекъснато търсят най-сигурната и ...
Прочети още...
Вътрешен или международен бизнес?
Близкия изток – бизнес отношения
Да бъдеш бизнес инструктор
Как да изберем добра идея за малък бизнес

Етикети:

Сподели: